top of page

Luchtverwarming Algemeen

Luchtverwarming is de ideale verwarmingsvorm om je woning snel te verwarmen. Zo is je woning bij thuiskomst snel aangenaam warm. In tegenstelling tot bijvoorbeeld vloerverwarming wordt de temperatuur bij luchtverwarming snel aangepast en je hebt bovendien combinatiemogelijkheden om naast te verwarmen ook te koelen en te ventileren. Het koelen van de luchtverwarming is te vergelijken met airconditioning, maar je hebt in dit geval slechts één systeem nodig voor je hele huis in plaats van voor iedere ruimte een aparte unit. Bovendien is het mogelijk om luchtverwarming met allerlei andere opties uit te breiden zoals een mechanisch ventilatiesysteem D+ of een airconditioning. Dankzij luchtverwarming kunt u alles laten samenvoegen in één enkel systeem, dat bovendien op een subtiele manier in uw woning geïntegreerd wordt

De werking van luchtverwarming

Een luchtverwarmingssysteem is gebaseerd op een constante luchtcirculatie doorheen uw woning, waarbij de circulerende lucht regelmatig door een luchtverwarmingsketel gaat. De lucht wordt door een stelsel van luchtkanalen verdeeld en komt via roosters in de verschillende ruimtes terecht. De luchtkanalen worden weggewerkt in de (kruip)kelder, chape of in volle grond. Voor een optimale werking is regelmatig onderhoud van de luchtverwarming heel belangrijk. Zo moet de luchtfilter regelmatig gereinigd of vervangen worden om een optimaal resultaat te blijven garanderen. Laat u door het onderhoud van de luchtfilter echter niet ontmoedigen. Alle stof en vuil dat door de luchtfilter uit de lucht wordt gehaald, zou zonder luchtfilter namelijk vrij rondzeven in uw woning en op uw meubels terechtkomen. U kunt het vervangen van de filter dus een beetje vergelijken met afstoffen.

Warmtepomp.png
Welke voordelen heeft luchtverwarming?

Verwarmen met lucht is uiterst zuinig en bestaat uit een snel verwarmingssysteem met een aantal voordelen:

  • Je woning is binnen de kortste keren aangenaam warm en op temperatuur.

  • De warme lucht vermengd zich met de circulerende lucht. Hierdoor ontstaat een systeem dat zowel warme als verse lucht gelijkmatig door je woning verspreid.

  • Als de luchtverwarmer alleen lucht ventileert en circuleert dan schakelt het systeem zichzelf automatisch terug naar een lager toerental. Hierdoor wordt op een simpele manier bespaart op energiekosten.

  • De luchtverwarming kan op vrij eenvoudige wijze worden uitgebreid met een koelingssysteem (airconditioning).

  • In het luchtverwarmingssysteem is een warmteterugwinapparaat ingebouwd. Hiermee kan 90% tot 95% van de reeds afgevoerde warmte worden herbruikt om te verwarmen.

  • Ventileren met het luchtverwarmingssyteem levert een flinke reductie van de gaskosten op omdat het nauwelijks energie kost.

  • Het systeem ventileert voortdurend zonder dat daarbij sprake is van tocht die vrijkomt.

  • Je kunt het systeem verder uitbreiden met een warmtepomp.

  • Luchtverwarming is energiezuinig en stil in het gebruik.

  • Het is mogelijk om luchtverwarming te combineren met zowel een cv-ketel, stadsverwarming en een warmtepomp.

bottom of page