top of page

Ventilatiesysteem E+

Hoe verschilt een ventilatiesysteem E met de andere mogelijkheden? Wel, dit systeem combineert vraaggestuurde ventilatie met een warmtepomp. De warmte-energie wordt gewonnen uit de gecontroleerde menging van warme afvoerlucht en de buitenlucht. De gewonnen warmte kan zowel voor sanitair warm water als voor ruimteverwarming aangewend worden, het hele jaar door.

Ventilatie_E.jpg
Waarom een ventilatiesysteem E?


De vraag is natuurlijk: waarom zou je in een ventilatiesysteem type E investeren? Zoals altijd heeft het antwoord een ecologisch kantje. Dit ventilatiesysteem is extra zuinig en zorgt ervoor dat je op een voordelige manier je woning en water kan verwarmen. Bovendien kan dit systeem voor een daling van het e-peil tot wel -37 punten zorgen. Wanneer je door deze ingreep kan genieten van extra premies, betaalt deze ventilatie zichzelf erg snel terug.

​

Hoe werkt E+?


Ventilatiesysteem E+ combineert continue toevoer van verse lucht in droge leefruimtes (via ventilatieroosters boven het raam) met mechanische afvoer van vervuilde lucht uit vochtige ruimtes (via de centrale mechanische afvoerventilator Endura). Net zoals ons ventilatiesysteem C. Alleen stuurt de Endura als kern van dit systeem niet alleen de ventilatie aan, maar recupereert die ook warmte uit de afvoerlucht. Het toestel bestaat namelijk zowel uit een ventilatie-unit als een warmtepomp en geïntegreerd boilervat. Zo recupereert het de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht voor lage temperatuurverwarming en de productie van sanitair warm water. Het hybride systeem werkt in combinatie met een klassieke condensatieketel, die als back-up bijspringt wanneer er te weinig warmte uit de ventilatielucht gerecupereerd wordt of wanneer de vraag naar verwarming of warm water te groot is.

​

Meer comfort door betere luchtvernieuwing


Door de meeste ventilatie te bieden voor de plaatsen die daar het meest behoefte aan hebben, draagt ventilatiesysteem E in grote mate bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in woningen.

Wanneer een ruimte wordt gebruikt, neemt de relatieve vochtigheid toe; de luchtinlaten openen dan meer om de luchtstroming te verhogen en de verouderde lucht beter te evacueren.

Activiteit in natte ruimtes (keuken, badkamer, toiletten, etc.) gaat gepaard met waterdampuitstoot; de opening van de uitlaatunits neemt toe met de relatieve vochtigheid, waardoor de luchtstroom toeneemt en de vervuilde lucht sneller wordt geëvacueerd.

​

​

​

​

​

​

Bescherming tegen vocht

​

De hogere relatieve vochtigheid die wordt gegenereerd door ademhaling en menselijke activiteit in de keuken of douche kan bijvoorbeeld leiden tot destructieve condensatie, waarin schimmels kunnen groeien.

Wanneer de relatieve vochtigheid gevaarlijk toeneemt, gaan vochtgevoelige uitlaateenheden snel open om overtollig vocht af te voeren en het risico van condensatie te elimineren.

Vocht
Aanvullende voordelen ventilatiesysteem E


Naast een combinatie van binnenluchtkwaliteit en energiebesparingsoptimalisatie, laat ventilatiesysteem E veel indirecte voordelen zien die resulteren uit de vermindering van de gemiddelde luchtstroom.

Door het verlagen van het gemiddelde luchtdebiet kunnen door ventilatiesysteem E de afzuigventilator ruim onder de maximale luchtstroom werken, dus op een zeer laag vermogen. Dit aspect bevordert duidelijk onevenwichtige, vraaggestuurde ventilatiesystemen, in vergelijking met de standaard warmteterugwinningsventilatiesystemen die doorgaans twee motoren hebben die op een hogere snelheid werken (met een hogere gemiddelde luchtstroom), en dan bijzonder worden gestraft in termen van milieuvriendelijkheid.

Nadelen ventilatiesysteem E


De aanschaf van ventilatiesysteem E vereist een aardige investering, maar op den duur zal je energierekening omlaag gaan en verdien je de kosten terug. Daarnaast kan het systeem wat luidruchtig zijn, al is dit probleem te verhelpen met speciale ventilatiedempers.

bottom of page