top of page

Warmtepompen

Omdat er steeds strengere normen komen inzake CO2-uitstoot zijn warmtepompen een uitstekend alternatief voor woningverwarming op stookolie of aardgas. Een warmtepomp is een zuinig, duurzaam en bijzonder comfortabel systeem om je woning te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren.

Een warmtepomp haalt gratis energie uit natuurlijk bronnen zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater en zet die om in warmte. Vooral bij nieuwbouw kan een warmtepomp makkelijk worden geïnstalleerd, maar ook bij bestaande woningen is de integratie van een warmtepomp meestal perfect mogelijk. 

Hoe werkt een warmtepomp?


Het werkingsprincipe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met de werking van een koelkast. 

De warmte die de pomp aan de omgeving onttrekt, wordt via een koelvloeistof getransporteerd. Die koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt snel. De damp die zo ontstaat, wordt daarna via een compressor samengeperst totdat hij een hogere temperatuur heeft dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning. 

Vervolgens komt de damp in een condensor terecht, waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Ten slotte verlaagt een ontspanningsventiel de druk opnieuw zodat de damp afkoelt en condenseert, waarna de kringloop opnieuw kan beginnen. 

Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kun je van het net halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen.

Verbruik van een warmtepomp


Het verbruik van een warmtepomp hangt, samen met het rendement en dus ook de terugverdientijd, voor een groot deel af van het type warmtepomp. Hoe dan ook zal een warmtepomp steeds energiebesparender zijn dan verwarming op stookolie of aardgas. Omdat warmtepompen namelijk warmte verplaatsen in plaats van deze zelf te produceren, leveren ze tot meer dan vier keer de energie die ze verbruiken. Wilt u graag meer weten over de verschillende types en hun verbruik, neem dan zeker contact op met W-Tech!

bottom of page